Oběd má být lehčí, ať je hráč jako hladový vlk, říká výživový poradce Komety

09.09.2016 | HC Kometa Brno | Tipsport extraliga

Kometa dbá nejen na výkony či technické vybavení. Brněnským hokejistům od nové sezony radí se stravou poradce pro výživu Jakub Přibyl. „Původní myšlenka byla zajistit kompletní stravování pro klub v zápasové dny. Zatím jsme ale odstartovali zjednodušeně snídaňovým režimem," upřesňuje pětatřicetiletý dietolog.
 

Hokejisté A týmu nyní vybírají ze čtyř variant prvního jídla v den utkání. K mání nejsou netradiční potraviny, ale spíš kvalita. „V podstatě šlo o to vyházet potraviny, které nemají co společného se sportovní výživou. Vše je pořešené tak, aby poměr makrosložek dával smysl kvalitativně. Když kuchař použije nějakou náhražku, tak to nikdy nemůže fungovat," povídá Přibyl.

Podle jeho konceptu hokejisté snídají ze švédských stolů. „Potlačujeme vyloženě individuální stravování, pořád je to přece jen klubová scéna. Mají na výběr müsli směsi, cereální kaše, ale i šunku či sýr. Rozhodně není udělaná jedna kaše podle mé receptury, která se vaří celý týden," prohlašuje poradce pro zdravý životní styl.

S Kometou navázal Přibyl externí spolupráci a posílá jí výživové protokoly. V den extraligového utkání se podle nich klub řídí. Později Přibyl sestaví 
i obědové menu. „Musí splňovat to, aby hráč nebyl přehnaně 
zatížený a unavený z jídla. Záleží na individualitě, ale mělo by se jíst nejpozději dvě hodiny před duelem. Hlavní chod má být lehčí, aby šel hokejista do zápasu obrazně řečeno jako hladový vlk," hlásí liberecký rodák a doporučuje na oběd rybí či drůbeží maso.

Důležitá složka je i pitný režim, v němž nejsou potřeba speciální nápoje. „Je dobré udělat pitný režim co nejčistší. Výkon se nejlépe absolvuje na nesycené vodě. Tělo pak funguje metabolicky efektivně. Iontové nápoje s exkluzivními sladidly jsou zbytečné," říká Přibyl, jenž spolupracuje s kondičním koučem Komety Milošem Pecou řadu let.

Práce na klubové scéně je pro Přibyla novinka. „Zabývám se spíš výživou pro jednotlivce. Na klubové scéně to bude trochu odlišné, protože vyřešíme jen nejzákladnější stravovací principy. Týmy mají o rady se stravováním minimální zájem. Vytváříme nový koncept, v němž může A tým vytvářet vzor pro mladší hokejisty v klubu," míní člen České potravinářské společnosti.

V minulosti radil kajakářce Štěpánce Hilgertové a současnému hokejistovi Liberce Milanu Bartovičovi. Dále pak brněnskému rodákovi a nynějšímu hráči New Jersey Devils v NHL Pavlu Zachovi.

Strava Komety
· Výživový poradce Jakub Přibyl sestavuje zatím receptury na snídaně 
· Složení snídaně: müsli, cereální kaše, šunka, sýr 
a další 
· Pitný režim: nesycená voda místo iontových nápojů 
· Hlavní chod: nejpozději dvě hodiny před duelem – ryby a drůbeží maso

Zdroj: http://brnensky.denik.cz/hokej_region/obed-ma-byt-lehci-at-je-hrac-jako-hladovy-vlk-rika-vyzivovy-poradce-komety-20160908.html
Zdroj: http://brnensky.denik.cz/hokej_region/obed-ma-byt-lehci-at-je-hrac-jako-hladovy-vlk-rika-vyzivovy-poradce-komety-20160908.htmlZdroj: http://brnensky.denik.cz/hokej_region/obed-ma-byt-lehci-at-je-hrac-jako-hladovy-vlk-rika-vyzivovy-poradce-komety-20160908.html

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací